Fri Meditativ dans – W-Exa Medidance

Alla som har lust att röra på sig till härlig världsmusik och få liv i kroppen är välkomna!

Du behöver inte kunna koregrafi eller vara van dansare. Kan du andas kan du dansa W-EXA Medidance!


Var får du annars möjlighet att dansa och uttrycka dig på ditt eget sätt?

W-EXA Medidance är ett friskvårdspass för både kropp och själ. Du hittar kroppens spontana rörelser och får träning på ett naturligt och avslappnande sätt. Du lär dig fokusera på rörelse/dans, andning och visualiseringar till lockade toner från hela världen. 

Alla kan dansa W-EXA Medidance, då du utgår från dina egna förutsättningar. Det behöver inte se ut på något visst sätt, så du kan släppa all prestation och bara vara. I W-EXA är instruktionerna och olika teman tillsammans med musiken ett viktigt instrument för att nå olika uttryck i kropp, tanke och känsla.  

Vad är Fri meditativ dans?

Fri meditativ är olika typer av icke koreografisk form och rörelseimprovisation. Övningar som skådespelare och dansare jobbat med sedan fridansen. Du följer dina egna rörelser och din kropps behov: Det är en helt annan sak än koreograferad dans, där du imiterar någon annans rörelser. I Fri meditativ dans utforskar du din egen rörelse och rytm och bygger på så sätt upp din grundkondition och ditt självförtroende samt tar plats i din egen kropp på ett naturligt sätt. Du lyssnar inåt. Den mest använda benämningen på sån här dans är Frigörande dans och det finns flera olika metoder utformade av olika pedagoger och dansare, varav Wäxa Medidance är en och W-EXA Medidance är min egen utveckling av grundformen.. 

Wäxa Medidance blir W-EXA Medidance

År 2001 började jag dansa Wäxa Medidance och år 2006 utbildade jag mig till instruktör. Sedan dess har jag lett egna grupper i Fri Meditativ dans. Wäxa Medidance är skapad av Andréa Larsdotter i början av 2000-talet. Hon arbetar som skådespelerska och dansare med inriktning på fysisk teater. Wäxa Medidance var från början skapad för skådespelare och dansare som ett verktyg för uppvärmning i skadeförebyggande syfte. en fri rörelseimprovisation till musik. Övningarna hader sin grund i fridans, olika friskvårdstekniker och teatermetodik.

Efter att jag har lett egna grupper i över 15 år och dessutom utbildat mig till Uttryckande konstterapeut så influerar mina erfarenheter av Expressive arts min instruktörsroll i dansen. Jag byter därför namn på min fria meditativa dans från Wäxa till
W-EXA för att göra den utvecklingen tydligt.